Aksaray

Aksaray ilinin tarihi ve külterel gezilip görülecek yerleri hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı kategorimizdir. Aksaray il kapadokya bölgeleri nerelerdir.

Aksaray ili Bilgileri

Türkiye’nin doğusundan Kapadokya’ya kendi aracı ya da otobüs ile seyahat eden pek çok kişinin yolu Aksaray’dan geçmektedir. Dilerseniz yolculuğun esnasında Aksaray’ı gezebilir, hatta bir gece konaklamayı da düşünebilirsiniz.

İç Anadolu bölgesinde yer alan şehirlerden birisi olan Aksaray Kapadokya ile Konya Havzası’nın birleşim alanında yer alır. 1989 yılında şehir olan illerden birisi olup güncel olarak 8 ilçesi mevcuttur. Bu ilçelerin yalnızca 1 tanesi merkez ilçe olarak kabul edilmiştir.

Aksaray İsmi Nereden Gelir?

Aksaray isminin tarihine bakıldığında yaklaşık 1000 yıl öncesine dayandığı görülür. Dönemin kralı Archeleos’tan adını almış ve Archelais adı kullanılmaya başlanmıştır. Ancak Türklerin Anadolu’ya gelmesi ile birlikte isim Türkçeleşmiş ve Aksaray halini almıştır.

Evliya Çelebi başta olmak üzere pek çok seyyah Aksaray adını kitaplarında geçirmiştir. İsmin Osmanlı döneminde yaptırılan beyaz renkli saraydan geldiği ile ilgili rivayetler bulunsa dahi bu konuda herhangi bir resmî belge bulunmamaktadır.

 

Aksaray’ın Tarihi

Aksaray’ın tarihine bakıldığında ilk çağa kadar uzandığı görülmektedir. Tarihte Garsuara adı ile de bilinen bölge, Roma döneminde de son derece önemli olmuştur. Ticaret yollarının ortasında bulunması şehrin gelişimini hızlandırmıştır. Ayrıca medeniyetler arasında etkileşimleri arttıraraktarih çağlarının gelişimine katkıda bulunmuştur.

Bölgede pek çok savaş gerçekleştirilmiş ve Aksaray Bizans ile Müslümanlar arasındaki savaşların nedenlerinden birisi olmuştur. 1071 yılında yaşanan Malazgirt savaşı sonrasında Türklerle tanışılmıştır.

Her ne kadar bölge, binlerce yıldan beri çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olsa da bu dönemlerinin eserlerinin büyük bölümü günümüze kadar varlığı sürdürememiştir. Yaşanan Arap kuşatması sonrasında geçmişten gelen eserler tamamen yok edilmiştir.

Anadolu Selçuklu devletinin en önemli şehirlerinden birisi olan Aksaray’da Timurlar ile Selçuklular arasında savaşlar yaşanmıştır. Yıldırım Beyazıt zamanında kuşatılsa da tekrar Timurların eline geçmiştir. Son olarak Fatih Sultan Mehmet döneminde Türklerin eline geçmiş ve o günden bu yana da el değiştirmemiştir.

Cumhuriyetin ilk dönemlerinde il olsa da daha sonra Niğde’ye bağlanmıştır. Son olarak 1989 yılında tekrar il unvanını geri kazanmıştır.

 

Aksaray Büyük Bir Şehir mi?

Aksaray’ın büyük bir il olduğunu söylemek mümkün değildir. Nüfusu yaklaşık 400.000 civarındadır. Bu nüfusun büyük bölümü şehir merkezinde toplanmıştır. Nüfusun yalnızca %20’si merkez ilçe dışında yaşamlarını sürdürmektedir. Yüz ölçümü ise 7500 kilometrekaredir.

 

Aksaray Ulaşım İmkanları

Aksaray, daha çok çevre illerin ulaşım imkanlarından faydalanan bir şehirdir. Kendisine ait bir havaalanı olmasa da Nevşehir’e oldukça yakındır. Bu nedenle Aksaray’a uçarak seyahat etmek isteyenler genellikle Kapadokya Havalimanı’nı kullanmaktadır. 1 saatlik bir yolculuk ile havalimanına ulaşım mümkündür. Ayrıca HAVAŞ, Nevşehir ile Aksaray arasında düzenli olarak sefer düzenlemektedir.

Otobüs seferleri, oldukça sıktır. Aksaray, çeşitli şehirlerin güzergâhındakaldığından özellikle Ankara, İstanbul gibi şehirlerden çok sayıda sefer düzenlenmektedir. Ayrıca bölgeye kendi aracınızla da kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Yollar son derece konforlu olup navigasyon uygulamalarından faydalanarak rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Aksaray’da şehir içi ulaşımlar da son derece kolaydır. Büyük bir şehirolmadığından gezilip görülecek pek çok yere yürüyerek gidebilirsiniz. Ayrıca otobüs ve dolmuşlar düzenli olarak çalışmaktadır. İşlek noktalara 23.00’a kadar toplu taşıma araçları çalışmaktadır. Ayrıca taksi bulmakta da sorun yaşamazsınız.

 

Aksaray Geçim Kaynakları

Aksaray’ın geçim kaynaklarının başında hayvancılık ve tarım yer alır. Özellikle buğday ve arpa gibi tahıl üretiminde oldukça başarılıdır. Türkiye’nin tahıl üretimine katkısı büyüktür. Ayrıca küçükbaş hayvancılık alanında da gelişmiştir.

İlçelerde çok sayıda otlak bulunur ve devlet katkılı büyük üretme çiftlikleri mevcuttur. Tarımcılık ve hayvancılığın yanı sıra halk dokumacılıkla da ilgilenmektedir. Sanayisi çok gelişmiş olmamakla birlikte Otomarsan motor fabrikası, gençlerin istihdamına büyük katkıda bulunmaktadır. Ayrıca bölgede kaolin madeni de çıkarılmaktadır. Bu maden seramik yapımında kullanıldığından Aksaray’da seramik üretim işletmeleri de kurulmuştur.

 

Aksaray İli Önemli Linkler

  1. Aksaray Wikipedia
  2. Aksaray Belediyesi
  3. Aksaray Üniversitesi
  4. Aksaray Valiliği
  5. Aksaray Hava Durumu
  6. Aksaray Gezilecek Yerleri
Whatsapp
Kapadokya Yardım
Kapadokya Yardım
Merhaba.
Yakın Zamanda Hizmete Girecektir.